PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Tuesday, November 24, 2009

JODOH pertemuan di tangan Tuhan..

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan...

Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 30 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa-doa lewat menunaikan solat. Allah SWT mendengar..

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita yang kurang baik untuk lelaki yang kurang baik. Biar lambat jodoh asalkan mendapat yang baik dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki atau wanita yang tidak beriman..

Memang kita mudah tersilap menafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini, aku pasti bahagia kalau mendapat itu. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah..

Kita selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya orang itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat kali ganda atas penipuan kehidupan..

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tengah-tengah bandar raya..

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tetapi deritanya juga datang bersama. Semua benda, pasti ada baik buruknya..

Demikian juga dengan halnya perkahwinan. Ianya nampak baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi SAW, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus..

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak. Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing-masing padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk kasih dan cinta, malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata..

Jika tidak sanggup untuk memikul tanggungjawab tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa-rasa belum bersedia untuk bersabar dgn karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik..

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti akan tuntutan2nya..

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat hidup. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui akan rahsia-rahsianya..

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukanlah berkahwin kerana perasaan dan keterpaksaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang..

Seorang teman pernah berpesan...

Kadang kala Allah SWT sembunyikan mentari...
Dia datangkan petir dan kilat...
Kita menangis dan tertanya-tanya...
Kemana hilangnya sinaran mentari...
Rupa-rupanya...
Allah SWT ingin menghadiahkan kita..
Sejalur pelangi nan indah...


-ibnumustafa-

No comments: