PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Tuesday, March 31, 2009

Kerana itulah pilihanku...


Sunyi sepi.. suasana masih gelap.. dunia masih tidur.. siang bakal menjelang...

Beberapa detik lagi siang akan menjelang.. akan hilang suasana yang damai.. Hiruk-pikuk kenderaan mengiringi kedatangan matahari siang.. Kedamaian subuh bakal berlalu pergi.. ketenangan jiwa diganti dengan kekalutan.. kalut mengejar waktu.. kecoh membuat keputusan.. tergesa-gesa dengan temujanji..

Untuk beberapa jam lagi.. aku akan berhadapan dengan hari siang.. hari yang mencabar.. Saat ini.. ketika ini.. aku mesti membuat pilihan.. Kerana aku ini manusia.. aku bebas membuat pilihan.. justeru aku pun memilih..

Aku memilih cinta dan kasih sayang...

Tiada ruang untuk aku membenci.. tiada ruang untuk aku menyakiti.. Tiada ruang untuk aku memandang sinis kepada orang lain.. Aku memilih cinta dan kasih sayang.. Hari ini aku mencintai Tuhan dan menyayangi apa yang disayangi oleh Tuhan..

Aku memilih kegembiraan...

Tiada ruang untuk aku bersedih dan mengingati perkara yang menyedihkan.. aku ingin bergembira dan ingin melihat orang lain juga bergembira.. aku ingin memandang bahawa setiap masalah bukan penyebab kepada kedukaan sebaliknya peluang yang datang daripada Tuhan yang harus disambut dengan rasa syukur dan gembira..

Aku memilih kedamaian...

Aku akan memaafkan dan berharap akan dimaafkan.. tiada ruang untuk aku bermasam muka dan bermusuhan..

Aku memilih kesabaran...

Aku bersedia menghadapi segala rintangan dan keperitan, kesakitan dan kepayahan.. Daripada menyumpah orang yang memberi masalah kepada aku.. lebih baik aku berbaik-baik dengannya.. Daripada mengomel kerana terpaksa menunggu lama.. lebih baik aku bersyukur kepada Tuhan kerana memberi masa yang lebih untuk aku berdo'a dan berzikir.. Daripada aku lari dari segala kesulitan dan kepayahan.. lebih baik aku menghadapainya dengan perasaan sabar, gembira dan berani..

Aku memilih untuk membantu...

Aku akan membantu insan yang dalam kemiskinan kerana mereka keseorangan.. aku akan membantu yang kaya kerana mereka dalam ketakutan.. aku akan membantu orang yang membantu aku.. kerana begitulah Tuhan telah mendidik aku..

Aku memilih kebaikan...

Aku rela hidup tanpa kekayaan daripada mendapat kekayaan dengan cara yang tidak halal.. tidak ada ruang untuk aku bersikap sombong dan menunjuk-nunjuk.. tidak ada ruang untuk aku memandang rendah dan menuduh orang lain kerana aku memilih kebaikan..

Aku memilih kepercayaan...

Hari ini aku akan menunaikan janjiku.. Teman-temanku tidak akan merasa tertipu dengan setiap patah perkataanku.. Kekasih ku tidak akan tertanya-tanya tentang cinta dan kasih sayang ku.. Anak-anakku tidak akan ketakutan dan bersedih jika aku tidak pulang ke rumah hari ini..

Aku memilih kelembutan...

Tiada yang dapat dicapai melalui paksaan dan kekerasan.. aku memilih kelembutan.. Jika aku terpaksa meninggikan suara, biarlah ia di dalam pujian.. Tiada ruang untuk aku menggunakan kekerasan untuk memiliki sesuatu..

Aku memilih untuk mengawal diri...

Tidak ada ruang untuk aku marah-marah pada perkara yang remeh.. aku mengawal diriku daripada nafsu dan keseronokan yang berlebihan sehingga melalaikan.. aku mengawal lidahku daripada menyakiti hati seseorang.. aku mengawal pergerakan jasadku daripada sesuatu yang memudharatkan.. Pengawalan diriku berpandukan apa yang tercatit dalam Quran dan Sunnah Rasulullah SAW..

Cinta, kegembiraan, kesabaran, membantu, kebaikan, kepercayaan, kelembutan dan mengawal diri...

Inilah pilihanku pada hari ini.. Andainya aku berjaya.. aku amat bersyukur sekali.. andainya tidak, aku memohon ampun kepada Tuhan.. dan tatkala hari ini berakhir.. aku akan lena dengan hati yang tenang dan jiwa yang lapang.. kerana itulah pilihanku..

-ibnumustafa-

No comments: