PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Sunday, November 14, 2010

Fardhu Haji mendekatkan hamba kepada Allah S.W.T

Kumpulan jemaah haji Malaysia telah pun selamat tiba di tanah suci Makkah dan Madinah bagi menunai dan melengkapkan rukun Islam kelima, pemergian mereka membuktikan bahawa keredhaan Allah S.W.T, segala amal ibadat serta dosa-dosa dapat diampunkan Allah S.W.T bagai anak kecil yang baru dilahirkan oleh ibunya.

Apabila tiba musim haji, saban tahun pengunjung Baitullah al-Haram dari pelbagai ceruk dunia datang tanpa mengira pengorbanan wang ringgit walau terdiri daripada golongan yang berpendapatan sederhana atau miskin, ini tidak lain agar seluruh amalan dierima sebagai amal-amal yang soleh di sisi-Nya, Allah S.W.T adalah segala-gala untuk dihadapkan ketundukan, kepatuhan hanya kepada-Nya.

Mereka datang dengan mengharungi pelbagai kesulitan dan kepayahan, sama ada kesulitan semasa sebelum berangkat, dalam perjalanan mahupun semasa berada di Tanah Suci, namun itu semua dapat diatasi dengan baik kerana matlamat mereka adalah untuk meraih keredaan Allah S.W.T.

Apapun, persoalan selepas mengerjakan fardhu haji kurang diberi perhatian, ramai di kalangan para jemaah termasuk yang kali kedua dan ketiga masih terus melakukan perkara yang boleh menghalang haji mabrur setelah kembali ke negara masing-masing, mereka mengulangi perbuatan yang sama sebelum berangkat ke tanah suci, apabila dilihat dari satu sudut, rasa rugi terlintas di kepala kerana apa yang dilakukan semasa berada di sana bagaikan sia-sia.

Sebenarnya mereka kurang ilmu berhubung dengan amalan yang sepatutnya dilakukan selepas haji, ataupun tiada maklumat mengenai petua yang sepatutnya menjadi teras kepada amalan harian selepas bergelar haji, justeru, ingin saya merungkai persoalan tanda penerimaan haji atau lebih dikenali dengan haji mabrur.

Perhimpunan jutaan manusia di kalangan jemaah di Padang 'Arafah bagaikan perhimpunan di Padang Mahsyar ketika manusia menunggu giliran amalan mereka diperhitungkan Allah S.W.T, sama ada dimasukkan dalam syurga atau neraka, begitu juga ketika mengelilingi Ka'abah agar merasakan kepayahan yang pernah dilalui oleh isteri Nabi Ibrahim A.S iaitu Hajar R.A yang berulang alik antara bukit Sofa dan Marwah dengan mendakapnya Ismail A.S, membuktikan kecintaan mendalam terhadap Allah S.W.T.

Apa yang penting untuk dikongsikan di sini, apabila pulang ke tanah air, semestinya setiap jemaah lakukan perubahan diri dari sudut penampilan, cara bercakap, gaya hidup, cara berfikir, berpakaian dan lain-lain memperlihatkan kelainan sebelum menunaikan fardhu haji, ia penting bagi memastikan haji yang telah terlaksana benar-benar diterima Allah S.W.T sekali gus meraih haji mabrur.

Perkara-perkara yang perlu dipelihara ketika dan selepas menunaikan fardhu haji :

 • Seseorang itu perlu merasakan bahawa hajinya diterima Allah S.W.T ketika mula-mula sampai di hadapan Baitullah al-Haram, memohon keampunan Allah S.W.T terhadap segala dosa yang telah dilakukannya, sama ada disedari atau tidak.
 • Menumpukan segala perhatian terhadap pelaksanaan ibadat haji, seolah-olah memutuskan hubungan dengan isi kandungan dunia yang melalaikan, terutama ketika berdepan dengan Baitullah al-Haram, di padang 'Arafah, memakai ihram dan lain-lain, bagaikan sedang berada di padang Mahsyar sedang menunggu giliran untuk dihisab segala amalan.
 • Memasang cita-cita untuk mendapatkan rahmat kasih-sayang Allah S.W.T dengan hati yang penuh mengharap.
 • Sentiasa memelihara hubungan yang baik dengan Allah S.W.T dengan redha melakukan segala suruhan-Nya dan bersedia meninggalkan segala tegahan dan larangan-Nya di samping memperbanyak amalan-amalan sunnat.
 • Beriltizam dengan wirid dan zikir harian daripada ayat-ayat al-Quran, terutamanya Ma'thurat.
 • Sentiasa beristighfar memohon keampunan dari Allah S.W.T.
 • Sanggup untuk menangis kerana takutkan Allah S.W.T, khusyuk ketika solat dan terasa (berbekas hati) dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.
 • Bergaul dengan orang-ramai dengan baik dan membalas kejahatan mereka dengan kebaikan.
 • Menitik-beratkan persoalan hubungan silaturrahim di kalangan ahli keluarga, jiran tetangga, sahabat handai dan prihatin kepada golongan yang susah.
 • Suka bersedekah kepada golongan fakir dan miskin.
 • Menyegerakan hajat orang-ramai serta mencari jalan menyelesaikan masalah mereka.
 • Mengasihi anak-anak yatim dengan menghulurkan bantuan buat mereka.
 • Menyembunyikan perkara baik yang dilakukan, sama ada buat diri sendiri atau orang lain serta menjauhkan diri dari terjebak kepada suka menunjuk-nunjuk (riya'), kerana ia akan menghilang rasa ikhlas kepada Allah S.W.T.
 • Berbuat baik terhadap kedua ibu bapa dan berusaha untuk mendapatkan keredaan mereka.
 • Menjauhkan diri dari melakukan sifat-sifat terkeji yang menyalahi tuntutan agama, malah berusaha mempersiapkan diri dengan sifat-sifat terpuji.
 • Menghindar diri dari terjebak dalam perkara syubhah yang boleh membawa kepada yang haram.
 • Bersikap lemah-lembut dan sentiasa bersabar ketika berhadapan dengan karenah manusia yang menjadi sasaran untuk berdakwah.
 • Memuhasabah terhadap kekurangan diri dengan segala kebaikan yang dilakukan.
 • Bertambah sifat zuhud di dunia, mementing dan melebihkan akhirat, menguasai naluri, perasaan dan jiwa, bertambah takut kepada Allah S.W.T adalah di antara tanda haji seseorang itu diterima di sisi-Nya.
 • Tidak mengulangi perbuatan yang kurang baik menurut pandangan agama seperti duduk lama berjam-jam di kedai-kedai kopi dengan berbual pada perkara yang sedikitpun tidak menguntung agama, negara dan masyarakat.

Apabila seseorang itu dapat berpegang kepada maklumat dan panduan di atas, pasti Allah S.W.T tidak menghampakan permohonannya untuk meraih haji yang mabrur, Insya Allah, Amieen.

-ibnumustafa-

No comments: