PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Thursday, May 28, 2009

KAABAH ENGGAN BERGERAK

FENOMENA ISTIWA MATAHARI DI ATAS KAABAH

Peluang menyemak arah kiblat. Matahari akan berada tepat di atas Kaabah pada 2 tarikh ini setiap tahun:

•28 MEI 5.16 PM
•16 JULAI 5.28 PM
(Waktu Malaysia)KAABAH ENGGAN BERGERAK

Rasa nak menangis bila membaca. Rindu rasanya nak pergi ke Tanah Suci. Semoga Allah SWT murahkan rezeki dan semoga dapat tawaf dengan sempurna di Kaabah yg dicintai..

Tersebut sebuah peristiwa yang menceritakan tentang peristiwa yang bakal berlaku di akhirat kelak. Tentang syurga, tentang neraka. Para jemaah masing-masing diam, tunduk dan insaf..

Salah satu cerita menarik yang berkaitan dengan titian As Sirat. Jambatan yang merentangi neraka menuju ke syurga itu bersifat fleksibel. Ia boleh membesar, mengecil, memendek dan memanjang mengikut kumpulan yang akan melintasinya..

Jika orang beriman, pastilah ia akan melebar dan memendek. Manakala bagi orang kafir, ia akan mengecil dan memanjang. Antara yang akan turut berarak menuju ke syurga ialah kaabah. Malaikat datang membawa perintah Allah kepada kaabah yang dihias indah pada hari itu supaya bergerak menuju ke syurga..

Yang menghairankan, biarpun kaabah tahu itu perintah Allah, namun ia enggan bergerak. Lalu malaikat bertanya kenapa enggan bergerak ke syurga. Kaabah menjawab bahawa ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan jika diiringi oleh semua manusia yang pernah tawaf di sekelilingnya..

Lalu malaikat mengumpulkan semua yang pernah tawaf untuk mengiringi kaabah ke syurga. Kaabah terus mendiamkan diri tak mahu bergerak. Malaikat bertanya lagi kenapa tak mahu bergerak. Kaabah menjawab, ada lagi beberapa orang yang tidak hadir..

Apabila diperiksa, rupa-rupanya orang-orang berkenaan telah dilempar ke dalam neraka kerana kesalahan yang pernah mereka lakukan di dunia..

Malaikat maklumkan bahawa orang berkenaan adalah orang-orang yang berdosa dan perlu disiksa di dalam neraka..

Kaabah berkata, ia tidak peduli orang itu berdosa atau tidak. Yang penting ia tidak akan bergerak ke syurga melainkan diiringi oleh semua orang yang pernah tawaf di sekelilingnya..

Malaikat mengadu kepada Allah tentang hal yang berlaku.. Allah yang Maha Pengampun dan Maha Mengasihani terus mengisytiharkan bahawa orang-orang itu telah diampunkan dosa mereka. Mereka lantas di bawa keluar daripada neraka dan mengiringi kaabah menuju ke syurga..

Betapa nikmat dan beruntungnya.. bersyukur sekiranya dapat mengerjakan Haji dan Umrah..

Semoga kita juga tergolong dikalangan mereka yg berjaya menunaikan umrah dan haji dengan penuh keikhlasan di Baitullah al Haram.. Amieenn..

-ibnumustafa-

2 comments:

Y u Z z 9071 said...

thanks for the sharing

ibnumustafa said...

To Yuzz9071: utk kebaikan bersamer.. tapi kan yuz, hari tu cuaca mendung arr.. setengah jam fiq tunggu nak cari kedudukan matahari langsung x nampak. huhu.. xder rezeki.. so kiter tunggu 16 july nanti plak ek..