PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Thursday, May 21, 2009

Pertarungan akhir Nizar-Zambry

Perebutan kuasa Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dengan Datuk Seri Zambry Abd Kadir berada di peringkat akhir di Mahkamah Rayuan hari ini.

Selepas pembentangan hujah peguam menteri besar BN itu selesai pagi tadi, yang diikuti hujah Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai pencelah, petang ini giliran peguam Mohammad Nizar berbuat demikian.

Jika tiada pembentangan lain selepas itu, panel tiga hakim dijangka akan membuat keputusan seawal-awalnya esok.

Mahkamah mendengar rayuan Zambry terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur awal minggu lalu yang mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai menteri besar Perak yang sah.

[Laporan penuh menyusul]

2 comments:

Bah Lontok said...

YB Zambry akan menang dalam kes ini.
Kerana YB adalah MB yang sah mengikut keramaian majoriti ahli DUN.

ibnumustafa said...

To Bah Lontok: emmm kite tengok jer nanti siape yg kene.. tapi keputusan mahkamah tinggi sudah jelas dengan jawapannyer.. sila baca semula sebab musabab kenapa YB Nizar masih digelar MB yang sah..