PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Friday, August 12, 2011

Malaikat berdoa untuk orang yang bersedekah di bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan al-Mubarak antara bulan yang digandakan amalannya buat kata. Justeru itu, pada bulan ini digalakkan bersedekah malah ia merupakan sunnah Nabi S.A.W dan salah satunya ialah memberi makan untuk orang berbuka puasa.

Bahawa tercatit di dalam sebuah hadith Nabi S.A.W yang bermaksud:

Sesiapa yang memberi minum orang yang berpuasa maka ia akan diberi minum oleh Allah S.W.T daripada kolam-Nya di hari akhirat nanti yang mana minumannya tidak akan dahaga sehingga dia masuk syurga.

Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud: Pagi-pagi lagi Malaikat berdoa kepada orang yang bersedekah supaya ditambahkan hartanya dan orang yang kedekut akan dibinasakan hartanya.

Bersedekah kepada fakir miskin akan mendapat empat kelebihan untuk mengukuhkan dunia ini.

Empat perkara tersebut ialah keadilan pemerintah, ulama yang beramal, pemurahnya orang yang hartawan dan doa daripada orang fakir.

Sekurang-kurangnya bersedekah kepada fakir miskin boleh mengurang tahap jurang sosial.

Kebanyakan orang fakir ialah terdiri daripada orang yang berjiwa halus.

Apabila bersedekah kepada orang fakir mereka akan berasa diri tidak dipinggirkan, malah akan sentiasa mensyukuri dan berdoa yang terbaik untuk yang membantu mereka..

-ibnumustafa-

No comments: