PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Thursday, January 8, 2009

Kita dan Palestin..

Assalamualaikum wrt wrb. Terguris rasa di hati membaca dan melihat berita-berita dan video tentang saudara kita yang berjuang dengan jiwa mereka sendiri di Palestin. Adakah cukup dengan perasaan sedih dan cucuran air mata untuk mereka?

Firman Allah SWT:
"Orang-orang mukmin yang duduk di rumah, kecuali mereka ada kecederaan, adalah tidak sama dengan orang-orang yang berjuang di jalan Allah dengan harta benda mereka dan jiwa mereka. Allah melebihkan dalam darjat orang-orang yang berjuang dengan harta benda mereka dan jiwa mereka di atas orang-orang yang duduk di rumah; namun begitu, masing-masing Allah menjanjikannya yang paling baik; dan Allah melebihkan orang-orang yang berjuang di atas orang-orang yang duduk di rumah, dengan upah yang besar." - Surah An-Nisa ayat 95.

Tidak dapat digambarkan jika diri yang serba kerdil ini dihadapkan dengan ujian yg sebegitu besar seperti saudara-saudara Muslim kita di Palestin. Cukup bersediakah kita untuk mengorbankan jiwa kita untuk agama Allah SWT? Sedangkan untuk menginfakkan harta, kita masih lagi berkira-kira untuk menghulurkan tangan.

"Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah SWT, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah SWT akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah SWT Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya." - Surah Al-Baqarah ayat 261.

Terasa sedih apabila masih ramai umat Islam yang mengamalkan sikap "aku tidak pedulisma" dalam isu-isu sensitif seperti serangan Israel terhadap Palestin. Malah, ada di kalangan orang Islam di Malaysia meraikan malam tahun baru di pesta-pesta seks secara terang-terangan. Dimanakah perasaan malu mereka? Sudah hilangkah identiti Islam itu sendiri dalam diri mereka atau Islam itu hanya sekadar nama? Inilah hakikatnya, muslim ilusi yang sedang berhadapan dengan yahudi realiti. Sedangkan orang bukan Islam sendiri sedia menghulurkan sokongan baik dari protes jalanan hingga sanggup menggadaikan nyawa sendiri di bumi Palestin atas dasar kemanusiaan. Bagaimana dengan kita, orang Islam yang mengaku setiap muslim adalah bersaudara? Bukan hanya sekadar dasar kemanusiaan semata-mata, juga kerana ikatan persaudaraan itu sendiri!

Rasulullah SAW bersabda:
"Sesama muslim itu bersaudara. Oleh kerana itu, jangan menganiaya dan jangan mendiamkan. Siapa saja yang memperhatikan kepentingan saudaranya, Allah SWT akan memperhatikannya. Siapa saja yang melapangkan satu kesulitan sesama muslim, niscaya Allah SWT akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitannya pada hari kiamat. Siapa saja yang menutupi kejelakan seorang muslim Allah SWT akan menutupi kejelekannya pada hari kiamat." - HR Bukhari dan Muslim.

Semangat jihad ini yang seharusnya dipupuk dalam jiwa setiap muslim untuk membantu saudaranya sendiri, sehinggakan Ketua Persatuan Ulama Dunia, Syaikh Yusuf Qardhawi juga telah mengeluarkan fatwa syar'i iaitu tentang wajibnya membantu saudara-saudara kita di Palestine. Yusuf Qardhawi menganggap bantuan itu sebagai kewajiban (fardhu) atas kaum muslimin.

Berjihad dengan harta bukan sahaja dalam konteks memberikan wang ringgit kepada Palestin, tetapi juga dengan kita memboikot barang-barang yang menjadi sumber utama yang menyumbang kepada pihak Israel.

Fatwa Dr. Yusuf Qardhawi:
"1 Rial (Ringgit) untuk produk AS & Israel, sama dengan satu peluru untuk tubuh saudaramu di Palestina"

Salah satu bentuk sokongan padu bagi perjuangan Palestin, menurutnya ialah dengan melakukan embargo (boikot) total terhadap semua produk Israel dan AS.

Beliau juga menegaskan bahawa siapa yang berupaya menjalin perdamaian dengan Zionis Israel adalah orang yang tidak mahu mengambil pelajaran dari sejarah dalam Kitabullah yang secara jelas telah menyebutkan orang Yahudi sebagai kaum yang paling sering melanggar perjanjian. Ia juga menyerukan agar umat Islam berjihad untuk membebaskan Palestin dari cengkaman Zionis. Dr Qardhawi kemudian mengatakan, setidak-tidaknya dukungan seorang muslim terhadap Palestin itu wujud dalam iaitu jihad dan mati syahid untuk membela Palestin. "Siapa yang tidak pernah terlintas di hatinya untuk berjihad, maka ia mati dalam keadaan munafiq," kata Yusuf Qardhawi sambil menyebut salah satu hadis Rasulullah saw tentang hal tersebut.

Marilah kita bersama-sama memboikot barangan Israel dan US. Yakinlah kita boleh hidup tanpa mereka! Terdapat pelbagai saluran untuk kita untuk membantu saudara kita di Palestin. Ambil tahu dan sebarkan berita Palestin kepada semua, berdemonstrasilah, tandatangan apa sahaja petisyen yang ada, keluarkan harta kita untuk Palestin dan boikot barangan mereka!

Jika anda berniat mendermakan sebahagian daripada wang anda untuk Palestin, anda sebenarnya masih tak faham-faham isu Palestin. Palestin bukan soal derma dan sedekah. Palestin adalah jihad dan kewajipan. Allah SWT berfirman, berjihadlah dengan harta dan nyawa kamu..

Wang, bahkan nyawa setiap umat Islam adalah tagihan Allah SWT untuk bumi yang disucikanNya itu. Tiada muslim yang tidak mengambil bahagian di dalam jihad Palestin sepanjang zaman kecuali tuahnya pasti direntap bumi suci itu di akhirat nanti.

Palestin adalah ujian Allah SWT


Palestin adalah sebahagian ujian Allah SWT ke atas umat Nabi Muhammad SAW. Dari tiga bumi suciNya (tanah haram) itu, Allah SWT memberi keamanan untuk Makkah dan Madinah, tetapi tidak untuk Palestin. Palestin sentiasa berdarah dan jika ia aman seketika atau lebih lama daripada itu, di sekelilingnya adalah penuh dengan komplot dan konspirasi musuh untuk merampas dan menghancurkannya kembali.

Ia menjadi rebutan sepanjang zaman untuk umat tiga agama langit yang memiliki kitab samawi masing-masing yang mendakwa sejarah pendudukan dan pemerintahan di situ. Jika tidak kerana Allah SWT menghukum dan memutuskan bahawa bumi haramNya itu adalah milik hambaNya yang bertaqwa yang berada di atas jalanNya yang lurus, iaitu Islam, agama tauhid Nabi Ibrahim al-Hanif AS, iaitu datuk kepada ketiga-tiga umat tersebut, maka tiadalah umat Islam memiliki hujjah mutlak untuk memilikinya.


Cinta Palestin tanda iman dan taqwa

Mencintai Palestin adalah tanda iman dan taqwa. Kita mesti mencintainya melebihi kecintaan kita kepada tanah air sendiri.

Roda zaman yang berpusing menentukan bahawa bangsa Yahudi telah berjaya merampas dan mendudukinya kini selepas perjuangan lama mereka untuk menguasainya semenjak ribuan tahun dahulu. Selepas mereka menguasainya, impian dan angan - angan mereka begitu memuncak bahawa merekalah anak - anak tuhan yang diberkati segala tindakan mereka.

Hanyalah yang menghantui keyakinan mereka adalah pengetahuan tersembunyi mereka bahawa Palestin ini sebenarnya dan kesudahannya adalah milik umat yang menjadi musuh nombor satu mereka. Mereka tahu Palestin adalah untuk umat Islam.

Hari ini, saat kita dan seluruh umat Islam cuba membina keyakinan dan azam baru di awal tahun baru hijrah, Palestin dibedil dan dibakar oleh Yahudi, musuh Allah SWT, malaikat, manusia dan seluruh makhluk kecuali syaitan daripada kalangan jin dan manusia.

Negara Israel hari ini yang menghimpunkan bangsa Yahudi sedunia itu tahu bahawa mereka tidak boleh hidup dengan hidupnya Islam. Justeru harapan, azam, keyakinan dan masa depan umatnya harus sentiasa dilumpuhkan dan dipadamkan dengan apa jua senjata dan peralatan. Umat Islam mesti kekal putus asa, putus harapan dan putus hubungan dengan tuhannya.

Membunuh umat Islam adalah ibadah dan persembahan mereka kepada tuhan mereka yang mereka ciptakan sendiri.

Cerita yang panjang


Palestin ceritanya panjang dan akan terus memanjang sehingga kiamat. Bermula keamanan dunia adalah dengan amannya Palestin dan bermula kecelakaan dunia adalah dengan celakanya keadaan di bumi Palestin. Begitulah Allah SWT menetapkan sunnahNya bahawa Palestin adalah ujian kehidupan manusiawi.

Anda mesti tahu dan mesti akur bahawa lecehnya pengetahuan anda tentang Palestin adalah petanda lecehnya anda di sisi perjuangan Islam.

Jangan harapkan negara-negara Arab untuk mengembalikan Palestin. Sehingga semalam pun, mereka tidak mampu menyapu dan membersihkan diri daripada tohmahan bahawa mereka adalah sebahagian konspirasi pengeboman di Genting Gaza. Mereka membisu seperti bisu anak dara yang melakukan zina. Negara Arab yang berzina dengan Israel! Ahh, sejak bila mereka menerima kehadiran HAMAS? Apatah mengiktiraf mereka sebagai rakan hidup dan mati? Sedangkan mereka tahu bahawa HAMASlah nyawa dan nadi umat Islam Palestin hari ini.

Anda hanya perlu meneka, siapakah yang lebih takutkan HAMAS? Israel atau Arab nasionalis syirik itu sendiri?

Jangan pula mengharapkan negara kita (kerajaan hari ini). Negara kita tidak akan menyokong HAMAS sebab HAMAS adalah saudara PAS. Mengharap pemerintah negara bertindak untuk Islam di Palestin adalah seperti mengharapkan perempuan mandul melahirkan anak atau seperti mengharap lelaki yang telah dikasi untuk mensyahwati perempuan.

Dalam dunia yang penuh nifaq dan kekufuran, harapan adalah terletak di atas bahu sekelompok umat Islam yang berjuang untuk kembali kepada Islam yang sebenar. Harapan dan keyakinan masa depan adalah daripada umat yang bersedia menghidupkan kewajiban berjihad fisabilillah.

Setiap kita mestilah mengambil bahagian melaksanakan kewajiban membebaskan bumi suci Palestin.

Jika 10,000 umat Islam di Malaysia menyimpan RM100.00 setahun untuk perjuangan membebaskan Masjid al-Aqsa daripada cengkaman zionis Yahudi, maka wakil pejuang Islam Palestin yang datang ke negara kita akan pulang ke medan jihad dengan RM1 juta dari rakannya di Malaysia.


Allah SWT terima taqwa di dalam dada


RM1 juta itu banyak tetapi ia adalah terlalu kerdil di hadapan bilionan dolar yang dibelanjakan oleh Yahudi dan sekutu Amerikanya untuk menjajah tanah suci itu. RM1 juta itu banyak, tetapi ia adalah sedikit di banding 15 juta umat Islam di negara kita. Atas nama kewajiban ugama, umat Islam di Malaysia semestinya mengeluarkan puluhan juta ringgit untuk perjuangan suci ini.

Sekali lagi, usah mengharap dan berangan wang saku kerajaan nasionalis Melayu akan tumpah walau setitik ke Palestin. Jika ia menitik, ia akan jatuh ke anak mata buat mengaburi pandangan mata. Pemimpin nasionalis Melayu ini pula, bila masa mereka cukup duit? Mata mereka tidak melihat kecuali duit.

Allah SWT tidak menerima RM100.00 yang kita keluarkan itu. Allah SWT menerima taqwa di dada kita. Taqwa kitalah yang akan menggapai Tuhan dan redhaNya. Ertinya, bukanlah RM1 juta yang perlu kita kumpulkan daripada 10,000 umat Islam di Malaysia, bahkan kita memerlukan sejumlah hambaNya yang bertaqwa yang berjuang di atas jalanNya yang benar. Apabila ada taqwa, adalah wang yang dikeluarkan atas nama kewajiban dan jihad.

100 orang kaya di negara kita yang bertaqwa sudah cukup untuk menghantar RM1 juta atau lebih ke Palestin. 1000 umat Islam daripada masyarakat bandar pertengahan yang bertaqwa sudah cukup untuk menghasilkan RM1 juta untuk Palestin.

Jika setiap kita bertekad untuk menggabungkan diri dalam 10,000 umat Islam negara yang tidur bangunnya adalah untuk Palestin dengan berazam menjadikan perjuangan membebaskan bumi suci itu sebagai sebahagian amal jihadnya di hadapan Allah SWT di padang mahsyar kelak, pastinya kita mampu saja menghantar RM10 juta setiap tahun ke sana.

Ia adalah jumlah yang sedikit. Tetapi bayangkan betapa gembiranya rakyat Palestin, terutama para pejuangnya apabila mendengar jumlah wang sebanyak itu datang daripada saudara mereka di Malaysia yang menyokong perjuangan mereka. Bayangkan betapa roh jihad mereka akan semakin panas dan membara buat membakar Yahudi laknatullah itu.

Saya menganggarkan angka agar anda tahu bahawa Allah SWT mengurniakan pahalanya dengan angka dan juga berat. Dua rakaat masing-masing di Masjid Nabawi, di Masjid al-Haram dan di Masjid al-Aqsa adalah bersamaan lebih ratusan ribu rakaat berbanding dua rakaat dan sujud anda di Masjid Putrajaya atau di balaisah di hadapan rumah anda.

Bukan negara-negara umat Islam yang hidup penuh dayus dan nifaq hari ini yang akan membebaskan bumi Palestin daripada penjajahan. Mereka adalah bagai buih-buih yang dilambung ombak tanpa perlu dihirau hitung berapa beratnya.

Sudikah setiap kita untuk mendaftar diri sebagai pejuang Islam untuk pembebasan Palestin?

Jangan dilupakan perbanyakkan doa untuk mereka, dan melakukan qunut nazilah.
InsyaAllah, Allah SWT akan menolong sesiapa yang menolong agamaNya..

*Menulis untuk kesedaran diri sendiri yang selama ini lalai hidup dalam comfort zone sendiri*

-am-

No comments: