PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Friday, January 23, 2009

Hadith Qudsi

BERKATA Ibnu Abbas RA bahawasanya Rasulullah SAW telah bersabda: Allah SWT telah berfirman:

"Berkata Daud tatkala dia berkata-kata kepada Tuhannya : Ya Tuhanku! Siapakah di antara hamba-hambaMu yang paling Engkau cintai, supaya aku mencintainya dengan sebab cintaMu itu? Berfirman Tuhan: Wahai Daud! Orang yang paling Kucintai di antara hamba-hambaKu ialah yang

bertakwa hatinya, suci kedua-dua belah tangannya, tidak menyusahkan orang lain dan
tidak membuat fitnah ke sana ke mari,


gunung-ganang akan berubah namun dia tetap begitu juga, dia mencintaiKu serta menarik hamba-hambaKu untuk mencintaiKu.

Berkata Daud: Ya Tuhanku! Sesungguhnya Engkau mengetahui bahawasanya aku ini mencintaiMu dan mencintai orang yang mencintaiMu, tetapi bagaimana dapat aku menarik hamba-hambaMu untuk mencintaiMu.

Berfirman Tuhan: Ingatkanlah mereka kepada segala macam nikmatKu, segala macam ujianKu dan segala macam seksaanKu.

Wahai Daud! Sesungguhnya tiada seorang hamba yang menolong orang yang teraniaya atau berusaha untuk melepaskannya dari penganiayaannya, melainkan Allah akan menetapkan kedua-dua tapat kakinya pada hari semua tapak kaki akan tergelincir." - HR Baihaqi dan Ibnu Asakir.

Huraiannya:

Orang yang dikasihi Allah SWT itu mestilah berakhlak yang mulia dan menurut contoh-contoh akhlak dan budi pekerti yang ditunjuk di dalam al-Quran.

-am-

2 comments:

kyoko said...

Ya Allah..mintaklah aku tergolong di kalangan yang dicintai Allah..ameennnn..

ibnumustafa said...

To kyoko: Amieenn.. moga Allah SWT perkenankan permintaan kita ini.. moga kita sama-sama tergolong dalam di kalangan mereka yang dicintaiNya..