PERKARA 19: Setiap orang adalah berhak kepada kebebasan pendapat dan mengeluarkan fikiran; hak ini termasuklah kebebasan memegang pendapat tanpa gangguan dan menuntut, menerima dan menyebarkan maklumat dan buah fikiran melalui sebarang media dan tanpa mengira sempadan. - Universal Declaration of Human Rights (OHCHR)

Wednesday, August 13, 2008

SEJUTA WAJAH, SATU AQIDAH.. IMAN MUTIARA..

Salam,
MAY WE GOT A BLESS FROM ALLAH FOR DOING THIS LITTLE THING IN THE NAME OF ISLAM...
This is a Hadith (Word from Rasulullah SAW) translated to Malay from Sahih Muslim.

Terjemahan Sahih Muslim

Kitab : KITAB IMAN
Bab : Bab Keterangan Tentang Iman, Islam Dan Ihsan. Wajib Beriman Kepada Ketentuan Dari Allah S.W.T. Tanda-tanda Orang Yang Tidak Beriman Dengan Ketentuan Allah S.W.T Dan Memesongkan Kebenaran

Hadith Abu Hurairah R.A katanya :

Pada suatu hari, ketika Rasulullah S.A.W berada bersama kaum Muslimin, datang seorang lelaki kemudian bertanya kepada baginda:

Wahai Rasulullah! Apakah yang dimaksudkan dengan Iman?

Lalu Baginda S.A.W bersabda:
"Kamu hendaklah percaya iaitu beriman kepada Allah S.W.T, para Malaikat A.S, semua Kitab yang diturunkan, hari pertemuan dengan-Nya, para Rasul A.S dan percaya kepada Hari Kebangkitan."

Lelaki itu bertanya lagi:
Wahai Rasulullah! Apakah pula yang dimaksudkan dengan Islam?

Baginda S.A.W bersabda:
"Islam ialah mengabdikan diri kepada Allah S.W.T dan tidak menyekutukan-Nya dengan perkara lain, mendirikan sembahyang yang telah difardhukan, mengeluarkan Zakat yang diwajibkan dan berpuasa pada bulan Ramadan."

Kemudian lelaki tersebut bertanya lagi:
Wahai Rasulullah! Apakah makna Ihsan?

Rasulullah S.A.W bersabda:
"Engkau hendaklah beribadat kepada Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, sekiranya engkau tidak melihat-Nya, maka ketahuilah bahawa Dia sentiasa memerhatikanmu."

Lelaki tersebut bertanya lagi:
Wahai Rasulullah! Bilakah Hari Kiamat akan berlaku?

Rasulullah S.A.W bersabda:
"Sememangnya orang yang bertanyakannya lebih mengetahui dariku. Walau bagaimanapun aku akan ceritakan kepadamu mengenai tanda-tandanya. Apabila seseorang hamba melahirkan majikannya maka itu adalah sebahagian dari tandanya. Seterusnya apabila seorang miskin menjadi pemimpin masyarakat, itu juga sebahagian dari tandanya. Selain dari itu apabila masyarakat yang pada asalnya penggembala kambing mampu bersaing dalam menghiasi bangunan-bangunan mereka, maka itu juga dikira tanda akan berlakunya Kiamat. Hanya lima perkara itulah sahaja sebahagian dari tanda-tanda yang diketahui dan selain dari itu Allah S.W.T sahaja Yang Maha Mengetahuinya. Kemudian Rasulullah S.A.W membaca Surah Luqman ayat 34;


Yang bermaksud: Sesungguhnya Allah S.W.T lebih mengetahui bilakah akan berlaku Hari Kiamat, di samping itu Dialah juga yang menurunkan hujan dan mengetahui apa yang ada di dalam rahim ibu yang mengandung. Tiada seorang pun yang mengetahui apakah yang akan diusahakannya pada keesokan hari iaitu samada baik atau jahat dan tiada seorang pun yang mengetahui di manakah dia akan menemui ajalnya. Sesungguhnya Allah S.W.T Maha Mengetahui lagi Amat Meliputi pengetahuan-Nya."

Kemudian lelaki tersebut beredar dari situ. Rasulullah S.A.W terus bersabda kepada sahabatnya:
"Sila panggil orang itu kembali."

Lalu para sahabat berkejar ke arah lelaki tersebut untuk memanggilnya kembali tetapi mereka dapati lelaki tersebut telah hilang.

Lantas Rasulullah S.A.W bersabda:
"Lelaki tadi ialah Jibril a.s. Kedatangannya adalah untuk mengajar manusia tentang agama mereka."

Wassalam..

-am-

No comments: